Razvoj ženskog preduzetništva

Razvoj ženskog biznisa je izuzetno važan jer omogućava ženama da ostvare svoj puni potencijal kao poslovne liderke. Jedan od važnih parametara uspeha svake države je održivost i uspeh startapova. Nakon trideset godina u preduzetništvu navesti ću nekoliko ključnih koraka koji su važni za uspešan razvoj ženskog biznisa:

Razvoj zenskog preduzetnistva 3

Definisanje vizije i ciljeva

Prvi korak ka uspešnom razvoju biznisa je jasno definisanje vizije i ciljeva. Žene treba da razmisle o tome šta žele da postignu svojim biznisom i da postave realne, merljive ciljeve. Ova vizija će služiti kao svetionik i kompas koji će ih voditi kroz sve naredne korake.

Edukacija i usavršavanje

Stalno usavršavanje je ključno za razvoj bilo kog biznisa. Žene treba da investiraju vreme i resurse u sticanje novih znanja i veština koje su relevantne za njihovu industriju. To može uključivati pohađanje seminara, radionica, kurseva ili naravno čitanje relevantnih knjiga i članaka. Osim primarne delatnosti, izuzetno je važno edukovati se iz oblasti menadžmenta kao temelja svakog biznisa.

Izrada akcionih planova

Akcioni plan je važan alat koji će pomoći ženama da definišu strategiju i plan akcija za svoj biznis. Ovaj plan treba da obuhvata analizu tržišta, ciljnu grupu, konkurenciju, marketing strategiju, finansijske projekcije i druge važne elemente poslovanja. Fantastično osmišljen akcioni plan nalazi se u mom priručniku Formula uspešne prodaje.

OsnaŽene

Mreža podrške OsnaŽene je izuzetno važna za uspeh i u privatnom i u poslovnom svetu. Žene treba da se povežu sa drugim preduzetnicama, mentorama i stručnjacima ne samo iz svoje, već i različitih delatnosti. Ove veze mogu pružiti podršku, inspiraciju, savete i mogućnosti za saradnju. Moja ideja pri kreiranju digitalne platforme je bila usmerena prvenstveno na međusobnu kupovinu proizvod i usluga, što samtram da je najbolja podrška.

Finansijska pismenost i upravljanje novcem

Opterećeni dugogodišnjim predrasudama o novcu, postoji istraživanje da je svega 2% preduzetnica finansijski pismeno. Dobro upravljanje finansijama ključno je za dugoročni uspeh biznisa, jer nije važno koliko se zaradi, već koliko se pametno investira i sačuva. Žene treba da steknu osnovno znanje o finansijskom planiranju, budžetiranju, praćenju prihoda i rashoda, kao i o ulaganju i poreskim obavezama. Ovo će im omogućiti da donose informisane odluke o finansijskim pitanjima i održavaju stabilnost svojih poslovnih finansija.

Brendiranje

Svaki ženski biznis podrazumeva i lični brending. Efikasna strategija marketinga i brendiranja ključna je za privlačenje klijenata i izgradnju uspešnog biznisa. Žene treba da razmisle o svojoj ciljnoj grupi, njihovim potrebama i kako svoje proizvode ili usluge mogu predstaviti na najbolji način. Digitalni marketing, društvene mreže i online prisustvo su posebno korisni alati za promociju biznisa. Poverenje, posvećenost i kvalitet su osnove dobre marketing strategije.

Upornost i učenja iz grešaka

U poslovnom svetu je važno biti fleksibilan i sposoban prilagoditi se promenama. Žene treba da budu spremne da se suoče sa izazovima i da uče iz svojih grešaka. Greška nije greška, ako se iz nje nešto nauči, to je zlatna lekcija. Važno je biti otvoren za nova iskustva i ideje, i stalno raditi na unapređivanju svojih veština i poslovnog modela.

Razvoj ženskog biznisa zahteva vreme, ljubav, trud i predanost. Najvažnije je imati veru u Boga, u sebe, biti uporan i istrajati u ostvarenju svojih ciljeva.

„Ora et labora“( moli i radi) drage Osnažene!

dr Indira Popadić
Poslovni konsultant i mentor

www.indirapopadic.com