Promocija Platforme u Subotici

25.01.2024.

Prva digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji i regionu www.osnazene.com, predstavljena je 25.01.2024. u Subotici, u prostorijama Regionalnog inovacionog centra Subotica (RISC).

48522 suboticacom 25jan2024 subotica 3936314

Osnivanje digitalne platforme podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a to je samo jedan od vida podrške ženskom preduzetništvu.

Ivanisevic

– Prateći svetske trendove i putujući po svetu videli smo koliko je važno umrežavanje i zajednički nastup na našem i inostranom tržištu i zato smo podržali inicijativu i ideju Indire Popadić.  – rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu I turizam. – Podrška neće izostati ni ove godine. Naše opredeljenje je da je žensko preduzetništvo veoma važno, najsrećniji bih bio da ne govorimo o rodnom preduzetništvu jer bi to značilo da su žene u potpunosti ravnopravne.  Krajni cilj svih mera je  ohrabrivanje žena da se upuste u preduzetničke vode i da udeo od oko 30 odsto vlasništva u privrednim društvima nastavi da raste.

Indira

Idejni tvorac i osnivač digitalne platform ženskog preduzetništva je Indira Popadić, stručni konsultant. Po njenim rečima, platform je nastala posle Startap akademije koju je pohađalo 300 žena iz deset vojvođanskih gradova.

– Nakon Akademije žene su želele da ostanu povezane i ja sam kao poslovni konsultant osmislila jednu digitalnu platformu, jer se pokazalo da nema takva u regionu, gde svaka žena ima svoj profil i bez obzira odakle dolazi, može da predstavi sebe i svoj biznis. Najpre su se uključile preduzetnice iz Srbije, a sada se ovde predstavlja čak 1500 žena iz 77 delatnosti iz osam zemalja iz regiona – ističe Indira Popadić, pokazujući nalepnicu koja se lepi na svaki objekat koji vodi žena, u cilju podrške ženama preduzetnicama.

Gradonačel

Preduzetnice u Subotici mogu da računaju i na podršku Grada poručio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu.

– Ono što je važno je da struka kada se sastane na jednom mestu i razmeni znanja i iskustva, to sve podeli sa nama koji stvaramo privrednu klimu. Znanje je najvažniji resurs današnjice, jedini resurs koji se korišćenjem uvećava, a ova digitalna platforma upravo to omogućava. Težimo da ne pričamo o muškom i ženskom preduzetništvu, već o preduzetništvu u ravnopravnim uslovima, a svaki ovakav događaj je kockica na putu ostvarenja tog cilja – poručio je Samardžić.

Doktorka

Među preduzetnicama koja su se povezale na platformi je i Subotičanka dr Ivana Kuprešanin Nimčević, vlasnica stomatološke ordinacije.

– Na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sam videla poziv i odlučila da se javim i priključim ovoj ideji. Umrežavanje je donelo mnogo kontakata među ženama preduzetnicama i donelo je energiju koja je specifična i dobra da te ohrabri da ideš dalje.  Biti preduzetnica u Srbiji, sa ovakvom podrškom, je savršeno – smatra dr Kuprešanin Nimčević, članica Platforme.

Preuzeto sa https://www.subotica.com/ Hvala.