BizTalk#7

Naslovna yt 1536x864 1
Branka karac photo

Odgovara

Branka Karać

stručnjak za video editovanje


Koja free aplikacija je najbolja za editovanje videa sa titlom?

Postoje dve platfome, ne aplikacije, koje su odlične za titlovanje videa na srpskom jeziku. Pogodne su za korišćenje i na mobilnom uređaju i na kompjuteru. Obe su ograničene u smislu besplatnog korišćenja. U nastavku ću navesti pojedine karakteristike za svaku od ovih platformi.

Veed.io je aplikacija koja je napravljena za korisnike Iphone uređaja, i može da se koristi jedino na Iphone-u (Android telefoni ne mogu da koriste ovu aplikaciju). Međutim, veed.io ima svoju online verziju, tj. platformu koja može da se koristi i na telefonu (bio to Iphone ili Android), i na kompjuteru. Veed.io vam omogućava da besplatno titlujete do 30 minuta videa. Svaki red titlovanog teksta može da se ispravi, ukoliko postoje slovne greške i imate mogućnost da povećate slova, odaberete boju ili stil u kom će titl da se pojavljuje.

Kapwing je, takođe, platforma na koju ubacite video i ona automatski istitluje tekst na srpskom jeziku. Ova aplikacija dozvoljava da se mesečno besplatno titluje do 10 minuta videa, što je mnogo kraće od platforme Veed.io, ali svakako je iskoristivo. Na ovoj platformi takođe možete da ispravite sve slovne greške i imate mogućnost da povećate slova, odaberet boju ili stil u kom će titl da se pojavljuje.

Savet stručnjaka:
Kada se prijavljujete na ove aplikacije, koristite isključivo prijavu preko Google naloga (ne preko gmail-a). Takođe, ako mesečno morate da titlujete više od 30 minuta videa, možete se prijaviti na platformu preko drugog Google naloga, na kom takođe imate besplatnih 30 minuta za automatsko titlovanje. Ukoliko budete paralelno titlovali na obe platforme, potrudite se da stil, boja i veličina titla budu bar približno ista, kako ne biste narušili vizuelni identitet svog brenda.

2.U kojoj aplikaciji je najbolje da editujemo?

Postoji mnogo aplikacija za editovanje videa, nabrojaću neke od njih, i navešću njihove prednosti. Sve navedene aplikacije su besplatne za korišćenje ali imaju opciju da se kupi i PRO verzija. Kao glavnu i najbolju, izdvojila bih CapCut. Čak i u besplatnoj verziji, ova aplikacija pruža brojne mogućnosti za editovanje, mnoge efekte, stilove, tranzicije. Zaista predstavlja jedan alat u kom možete beskrajno da se igrate i zabavljate, pa čak i film da snimite i uredite. Zamislite tek koliko opcija se pruža u plaćenoj verziji. Što je najvažnije, izuzetno je jednostavan za korišćenje ako solidno poznajete engleski jezik. Dugo vremena editujem isključivo u CapCut-u i još uvek nisam uspela da istestiram sve njegove mogućnosti. Jedina zamerka jeste što nema opciju titlovanja na srpskom jeziku, ali to nije problem jer možete koristiti besplatne platforme za titlovanje (Veed.io, Kapwing), samo prvo uredite svoj video u CapCut-u.

Zatim, dosta poznata i vrlo jednostavna za korišćenje jeste aplikacija InShot. Nju bih preporučila naročito za proizvodnje biznise, koji su sami po sebi vrlo zahtevni, pa vam nije potrebno da se dodatno mučite sa video editovanjem. Ova aplikacija nudi dovoljno opcija da vaš video bude zanimljiv, a da vas to ne košta mnogo vremena.

VN Video Editor je takođe jako jednostavan za korišćenje. Ova aplikacija omogućava lako usklađivanje muzike i videa, ali korisničko iskustvo pokazuje da se povremeno dešavaju bagovi i da se gubi kvalitet snimka.

Alight Motion je aplikacija oko koje su mišljenja podeljena. Lično mi se ne sviđaju česte promene u besplatnoj verziji u smislu da ukinu neke opcije, dodaju druge. Korisnici kažu da je aplikacija odlična, ali dosta teža za korišćenje u odnosu na neke druge aplikacije, npr. CapCut ili InShot.

Savet stručnjaka:
Potrebno je da se snimate, potrebno je da snimate procese u vašem biznisu, da se ljudi upoznaju sa time ko im nudi proizvod i kako taj proizvod nastaje. Kad odlučite koju aplikaciju ćete koristiti, držite se nje, i ne menjajte jer će vam biti potrebno vreme da savladate osnovu i da se naviknete na korišćenje alata za video editovanje. Možete testirati dve aplikacije, tako što ćete editovati isti video u obe aplikacije, da vidite kako se sa kojom snalazite. Obratite pažnju da vaš video zadovoljava formate društvenih mreža na kojima ćete ih objavljivati. Neke od ovih aplikacija imaju svoj watermark, koji možete jednostavno ukloniti.

Nadam se da su vam ovi odgovori pomogli. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno me
kontaktirajte (kontakt podaci su na platformi www.osnazene.com).