BizTalk #1

Naslovna yt
Osnazene o platformi indira

Odgovara

dr Indira Popadić

mentor za poslovanje malih i srednjih preduzeća


 1. Kako prepoznati kvalitetnog marketinškog stručnjaka koji je sposoban da doprinese rastu mog biznisa? 

Želim da napravim mali uvod, ako govorimo o malim i srednjim preduzećima moramo biti precizni, pa na samom početku da pojasnim, po broju zaposlenih preduzeća možemo podeliti na 0–9 (mikro), 10–49 (mala), 50–249 (srednja).

Zašto Vam to kažem, iz razloga što na osnovu broja zaposlenih pretpostavlja se i trebalo bi da i promet i strategija i ciljevi i marketing strategija imaju različite ciljeve i budžet.

Lično nikada ne dajem savete dok prethodno ne uradim kompletnu analizu biznisa bez obzira na veličinu preduzeća jer je svakom vlasniku preduzeća njegov biznis važan izvor egzistencije. Na osnovu vaših želja, vizije, ciljeva, ambicioznosti i mogućnosti vi treba da razmislite šta želite i u kom pravcu treba da raste vaš brend.

Pre svega ja bih savetovala da pročitate preduzetničku literaturu i da se upoznate o mogućnostima da sami vodite svoj profil. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju evo i moj savet. Kao poslovni konsultant imala sam priliku da se kroz rad sa mojim klijentima sretnem sa različitim marketinškim agencijama, neke su bile izuzetno posvećene klijentima, a za neke su klijenti bili sam broj.

Definitivno, na vama je da pratite rad neke agencije, da pogledate kako rade, koje klijente i delatnosti rade, da li vam se sviđa način na koji bi komunicirali sa vašom ciljnom grupom i najvažnije koliko bi se potrudili da vas saslušaju, da se bave vama i prate parametre koje bi definisali. Nije lako dati kratak odgovor jer je marketing strategija izuzetno važna za efikasnu i kontinuiranu prodaju. U svakom slučaju kvalitetnog marketinškog stručnjaka prepoznaćete kroz dosadašnje uspešne projekte, preporuke klijenata i stručnost u oblasti digitalnog marketinga.

2. Koje veštine i iskustvo treba da ima takav stručnjak da bi bio efikasan u poboljšanju marketinških strategija? 

Pre svega, veštine poznavanja rada u digitalnom okruženju, poznavanje performansi određene društvene mreže. Spremnost i posvećenost vama kao klijentu, otvorena i jasna komunikacija, analitičko razmišljanje pri definisanju akcionog plana za period 3- 6 meseci minimalno.  

Neophodne veštine uključuju inovativnost, kreativnost i iskustvo u kreiranju ciljanih marketinških kampanja. 

3. Koje su ključne oblasti u koje se marketinški stručnjak treba fokusirati kako bi moj biznis bio uspešniji?

Ako ste čvrsto odlučili da uspete, nemojte raditi površno – definišite ciljeve, strategiju i prodajnu i marketing i tek onda kada izaberete marketinšku agenciju ili stručnjaka kako kažete, važno je da im kažete šta vi želite, koja je vaša vizija, na osnovu kvalitetnih odgovora koje ćete dati na osnovu njihovih pitanja – ozbiljna marketinška agencija će vam ponuditi predlog paketa i plana za rast i razvoj vašeg brenda – online ili off line.

 4. Kako će marketinški stručnjak raditi sa mojim biznisom ili resursima kako bi postigla ciljeve poslovanja?  

Marketinški stručnjaci će pre svega analizirati vaše poslovne procese, istražiti tržište i identifikovati ciljnu grupu kako bi kreirali prilagođene strategije koje podržavaju vaše poslovne ciljeve, nikako neće raditi sami, već će se u svakom slučaju konsultovati sa vama i na osnovu vaših dogovora praviti sadržaje koje treba da donesu rezultate i ostvare ciljeve koje ste definisali.

5. Koje su konkretni koraci ili taktike koje će primeniti kako bi poboljšao vidljivost mog brenda i privukao nove klijente ili kupce? 

Konkretne korake bih vam mogla reći nakon detaljne analize vašeg biznisa, ali evo uobičajene procedure:

– Kreiranje kvalitetnog sadržaja o proizvodima i sastojcima koji sadrže vaši proizvodi, a sa ciljem da bi se privukla ciljana publika.

– Deljenje korisnih saveta o nezi kože i kose, receptima za prirodnu kozmetiku i promovisanje proizvoda putem atraktivnih vizuala i video sadržaja.

– Kreiranje bloga ili newslettera kako bi se redovno komuniciralo sa postojećim i potencijalnim kupcima, deleći korisne informacije, savete i ekskluzivne ponude.

– Organizovanje promotivnih akcija, poput poklon uz kupovinu, nagradnih igara ili ekskluzivnih popusta za nove kupce, kako bi se podstakla lojalnost postojećih kupaca i privukli novi.

– Partnerstvo sa influenserima ili blogerima iz oblasti lepote i nege koji imaju sličnu ciljnu grupu, kako bi se proizvodi predstavili široj publici i stekao poverenje potencijalnih kupaca.


Nalpnica krug ovaj biznis vodi žena